Hobi Bahçeciliği

26-06-2019 14:43
Hobi Bahçeciliği

Yaşamın alabildiğince ivme kazandığı günümüzde insanların toprağa dokunma ihtiyacını karşılayarak çabalarken dinlendiren, adeta bir doğa terapisi imkânı sunan geniş uğraşı alanlarından biri de hobi bahçeciliğidir.

Hobi bahçeciliği yapanların yetiştirmiş olduğu farklı türlerde sebze meyvelerden birer tane dahi tatması bile emeklerinin karşılığını almaları açısından ayrı bir keyif kaynağıdır. Kendi ektiğinin bakımını üstlenen insan, yaşamın değerini de daha iyi kavrar. Çocuklarımıza toprak sevgisi aşılamak ise onların çevreye karşı daha duyarlı olmalarını sağlar.

İlk belirlenmesi gereken, yetiştiriciliğin nerede yapılacağı ve alanın büyüklüğü olacaktır. İsteyen şehirden uzak alanlarda, kişiye özel hobi bahçelerinde ‘butik çiftçilik’ yaparak ürettiğiyle yaşamını sürdürmektedir. Büyük şehirlerde çeşitli kurumların hobi bahçeciliğini destekler uygulamalarımevcuttur; çiçek, bitki, meyve ve sebze yetiştirme üzerine atölye çalışmaları da düzenlenmektedir.Bahçesi olan, fazla masraf istemeyen, birim alandan daha fazla ürün alınabilen türleri seçerek burada yetiştiricilik yapıp bir bölümünü satmayı düşünebilir; tür çeşitliliğine gitme şansı vardır. Balkon, pencere kenarı gibi daha pek çok alanda hobi bahçeciliği yapılabilir. Camekanlı balkonlarda toz ve soğuk hava koşullarına korunaklı oldukları için yıl boyunca çeşitli sebze ve süs bitkisi yetiştirilebilir, genel bakım kurallarını bilmek yeterlidir. Ancak yer darsa tür sayısını sınırlandırmak gerekeceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Her bitkinin çimlenmesi, gövde ve yaprak oluşturması, çiçeklenmesi, meyve ve tohum oluşturması için kendine özgü toprak, gerekli süre ve iklim koşulları farklılık gösterir. Yaşanılan yerin iklim koşulları dikkate alınarak yetiştiricilik alanını planlamak, hangi bitkinin ne zaman ekilip dikileceği ve hasat edileceği ile yerine hangi bitkinin getirileceği veya boş bırakılacağını bilebilme açısından size faydalı olacaktır.

 

Yetiştirilen alanın temizliği, hava alma özelliğini kaybeden toprağı havalandırarak bitki ve çiçeklerin nefes almalarını sağlamak, kış aylarında kaybedilen azot, fosfor ve potasyum benzeri temel elementleri alabilmeleri için gübreleme yapmak, hastalıklara ve zararlılara karşı onları korumak için önlemler almak gerekir. Daha duyarlı olan bazı bitki türlerine bakım için daha fazla zaman ayrılmalıdır. Bunlar zevkli, insanı bir o kadar da mutlu eden süreçlerdir. Öte yandan, verilen emeğin karşılığını alabilmek için toprağı ve bitkileri tanımak ve sabırlı olmak gerektiği unutulmamalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.