Gübre neden önemlidir?

26-06-2019 14:43
Gübre neden önemlidir?

Bitkilerin büyümesi, hastalıklara karşı direnç kazanması ve gıdalarını üretmesi; bazen de otlayan hayvanların beslenmesi için azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor, molibden gibi kimyasal elementler gereklidir. Bunlar arasında, bitki hücrelerinin yapı taşları olan ve bitkilerin çürümesiyle toprağa karışan azot, fosfat ve potasyum en önemli elementlerdir.

 

İhtiyaç duyulan bu elementler toprak ve havada mevcut olsalar da ekinler düzenli olarak aynı toprak parçasında yetiştirilip hasat edildiğinde, toprakta vitamin ve mineraller zamanla azalabilir. Birçok hallerde toprak, su ve hava elementler bakımından halihazırda fakir de olabileceğinden ya da tüm bitkiler gereksinilen besin maddelerine erişemediği için, bu gıdayı ihtiva edecek organik, kimyasal veya organomineral gübrelere ihtiyaç duyulur. Gübreler tükenmiş besinleri toprağa geri vermek, toprağın besin içeriğini iyileştirmek ve bitki büyümesini teşvik etmek için kullanılan maddelerin karışımlarıdır.

 

Bitki ihtiyaç duyduğu besinleri, ihtiyaç duyduğu miktarda aldığı sürece gelişimine devam eder. Bu nedenle bitkilerin sağlıklı bir şekilde olgunlaşabilmesi için uygun miktar ve formdaki besin elementlerinin gübrelerle birlikte gerek topraktan gerektiği durumlarda da yapraktan verilerek kullanılması zaruridir.

 

Bitkilerin ekili olduğu topraktaki elementler yenilenmeli, değiştirilmeli veya vitaminlerin emilimi artırılmalıdır. Gübreleme, bitkilerin yararlanabileceği maddeleri çoğaltmak, gerekli olan fakat sulamayla akıp giden mineral kaybını karşılamak, toprakta bulunmayan besleyici maddeleri karşılamak için önemlidir.

 

Toprağın sağlıklı kalması için hassas bir besin dengesi gerektiğinden herhangi bir gübre uygulamadan önce, her toprak tipinin besin bileşeninin farklı olduğu bilinmelidir. Genel olarak mineralli, organik ve özel gübreler arasından seçim yapılabilir. Mineralli gübreler denildiğinde NPK gübre terimi sıkça ön plana çıkmaktadır; azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) için kullanılır. Azot, bitkilerin büyümesi için, fosfor güçlü kökler ve sağlıklı çiçekler, yapraklar ve meyveler için gereklidir. Potasyum da bitkinin su kaynağını destekler niteliktedir. Organik gübrelerin de uzun süreli etkisi vardır. En bilinen organik gübreler kompost ve boynuz tozu ya da kemik unudur.

 

Mümkünse toprak sağlığının karmaşıklığını göz önünde bulundurarak, toprağınızı ve bitki yaprağınızı test ettirip, bitkinizin gereksinimlerine uygun gübre türü ve formülü seçiminizi bu şekilde de yapabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.