Çim nasıl yetiştirilir?

26-06-2019 14:43
Çim nasıl yetiştirilir?


Çim, göz alıcı bahçe dekorasyonlarının vazgeçilmez bir unsurudur. Bunun yanı sıra pek çok alanda faydaları da görülür.

Bakımlı çim, bahçe toprağını kökleriyle bir ağ gibi sararak toprak kaybını önler. Çamurlanmayı ve tozu engeller. Bakımı sırasında yabani otlarla mücadeleyi sağladığı için diğer bitkilerin gelişimi de daha sağlıklı olur. Ayrıca gün boyu nefes alan çimler havayı temizler, yaz günlerinde ferahlık sağlar. 

Çim tohumu için toprak hazırlığı, ekim metodu ve zamanı, sulama, biçim, gübreleme ve yabancı ot mücadelesi gibi her bir merhalede fazlasıyla dikkat ve efor gerektirse de buna değmektedir. 20 metrekareye yakın bir alanda biraz gayret ile en amatör bahçeciler dahi başarıyla çim yetiştirebilir.


Çim ekiminde kullanım maksadı, iklim, toprak, hava ve sulama şartlarına en uygun tohumun tespiti göz önünde bulundurulmalıdır. Ekim öncesi her türlü inşaat işi bitirilmeli; taşlar, kökler ve yabani otlar tamamen ayıklanmalıdır. Varsa drenaj problemi önceden halledilmelidir.

Çim ekimi için ilkbahar ve özellikle de ideal zamandır.
Ekimden hemen sonra sulama işlemine başlanılmalı,
toprağın üst tabakası en az 2 hafta nemli kalmalıdır.

Yetişkin çimlerin bakımı sırasında ise yaz mevsiminde sabah ve akşam serinliğinde günde iki defa bolca, diğer mevsimlerde de gerektikçe düzenli olarak birkaç günde bir sulama yapılmalıdır. Diğer taraftan, tohumun çürümesine, topraktaki besin maddelerinin çabucak akıp gitmesine ve köklerin zayıflamasına sebep olacağı için aşırı sulama yapmaktan imtina etmek gerekir.

Gübreleme

Sık sulandığı için çim alanlar organik maddelerini çabuk kaybeder. Sağlıklı bir çim için yılda birkaç kere alan kuruyken organomineral veya organik çim gübreleriyle besin takviye programı uygulamak gerekir. Bu amaçla, Tradite Organomineral Gübre markamız altında çeşitli formülasyonlardan, kış uygulaması için Tradite 8.21.0+30SO3+ME ya da Tradite 11.11.11+11SO3+ME; ilkbahardan başlayarak yaz aylarında çimin durumuna göre Tradite Azot 20+(30SO3) ya da Tradite Azot 30’ u tercih edebilirsiniz.

Havalandırma

Gür ve yeşil çimler için havalandırma icap eder. Böylelikle toprağı gevşeterek hava, gübre ve köklerin serbestçe hareketi sağlanır ve bitkinin mineralleri almasına yardımcı olunur. Bir çim aerator ile elle ya da değişik kazıklama aparatlarıyla havalandırma yapılabilir.

Biçim

İlk biçim çok önemlidir. Çim mevsime göre 1-2 haftada bir biçilir. Her biçimde biçim yönünün değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Kısa çimler güneş ışığından ve sıcaktan daha fazla etkilenirler, çimin güneşe karşı daha dayanıklı olması için 6-7 cm yükseklikten biçilmesi tercih edilir, boyu 3 cm’den aşağı olmamalıdır. Çim biçilirken çıkan artıklar ise hastalığa sebep olabileceğinden mümkün olduğu kadar bahçede bırakılmamalıdır.

Yabancı ot ile mücadele

Çıkabilecek geniş yapraklı yabancı otlara karşı düzenli olarak seçici herbisit kullanılmalıdır. Yabancı ot ilaçları rüzgârsız havalarda uygulanmalı ve alan en az bir gün sulanmamalıdır.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.